Oppdatert april 2013:Kom du hit på jakt etter arbeidstegninger for Moseplassens fuglehus? Den finner du ved å klikke her.
Fuglekasser i hagen eller nærmiljøet er et fint tiltak for å tiltrekke deg fugler. Du kan snekre kasser selv, eller kjøpe inn, og selv en ganske liten hage har plass til noen kasser ettersom en kjøttmeis ikke nødvendigvis har noe i mot å hekke nær en stær.
Det å ha en hage som er attraktiv for fugler har i mine øyne tre fordeler. Du får underholdning, du bidrar til å støtte biologisk mangfold, og du får hjelp til å holde insektbestanden i hagen nede. Små fjærnøster i hagen er og blir utrolig trivelig, se gjerne disse postene fra i våres med noen av alle de skjønne fugleungene som ble fostret opp i hagen
Norsk Miljølære har fine faktaark som jeg anbefaler helhjertet:
– Anbefalte mål på kasser og hull ut i fra hvilken fugler du ønsker
– Hvilken arter du kan få bygge fuglekasser til: småfugl og storfugl
Under finner du alt du trenger å vite om fuglekasser, og del gjerne egne erfaringer i kommentarfelt!
Hvor henge fuglekasser:
* Velg en stille del av hagen, tenk både nå og fremover forsommeren. Fuglene kan bli skremt og forlate redet om du plutselig setter barnas trampoline ut rett ved fuglekassa.
* Heng ikke kassa midt i solsteika. Om kassa henger på sydsiden av en trestamme eller husvegg kan det fort bli kokhett der inne.
* Hvor høyt opp du skal henge kassen vil avhenge av hvilken fugl kassen er tilpasset, de minste fuglene vil gjerne ha kassene 1,5-2 m over bakken, større fugler høyere. Se her for tips
* Tenk sikring mot katter. Har du slike rovdyr i hagen så kan en plastkrage på trestammen og høyt hengt kasse være smart.
Hvordan snekre din egen fuglekasse:
– Moseplassens fuglekasse, med mål og veiledning.
– Miljølære: oppskrift med mål
– Faktaark om fuglekasser med mål og forklaringer
– Oslo og Akersus ringmerkingsgruppe har en finfin bunke med byggetegninger for spesialkasser, og vanlige meisekasser.
– Youtube: Fin videogjennomgang på engelsk om hvordan snekre en fuglekasse
* Husk dreneringshull i bunn.
* Husk at kassa må kunne åpnes og rengjøres for innhold en gang i året
* Ikke spikre kassen fast i treet, det gjør det vanskeligere å rengjøre eller flytte.
* Husk å velge hullstørrelse og kassestørrelse basert på hvilken fugl du vil ha besøk av.
* Ikke mal kassen innvendig eller i åpningen. Maling kan både være skadelig for fuglene å få i seg, og gjøre kassen så glatt at fugleungene får problemer med å komme seg ut.
* Ikke bruk gammelt trykkimpregnert virke, det kan være giftig.
* Ikke sett på vaglepinne. Ja, det ser søtt ut, men det gjør det lettere for innbruddstyver å stikke av med egg og fugleunger – ikke noe du ønsker å oppmuntre til.
Hvor kjøpe fuglekasser:
Dersom du kjøper inn fuglekassa di så ta deg tid til å tenke over om den er godt egnet for fugl og ikke bare dekorativ. Dessverre så ser det ut til at noen av de kassene som er til salgs har lagt mer vekt på pyntefaktoren enn funksjonalitet.
Gartnerier og jernvarehandel selger ofte fuglekasser, du finner også et godt utvalg på nett. I denne bloggposten finner du en liste over nettbutikker med fuglekasser.
.
Lese mer om fuglekasser? Jeg anbefaler: Norsk ornitologisk forenings artikkel , miljødata og faktaark fra hib
Har du allerede fuglekasse hengende så er det nå på tide å få renset den. Dersom det blir liggende gammelt redemateriale i kassen så kan den bli lite attraktiv for nye besøkende.
Hva synes du, stas med fuglekasser i hagen? Noen søte historier? Laget dine egne?
Legg gjerne igjen lenker i kommentarfeltet til blogginnlegg eller bilder av kassene dine :)